E VİTAMİNİ
- Tanu Yalçın GÖKLER
- Jan 22, 2021
- 1 min read

Tokoferol (E vitamini) yavru yapma anlamına gelir. Vücudun bütün dokularında vardır. Kaslarda, kalpte, testislerde ve adrenaldeki vitamin yoğunluğu diğer dokulara göre daha yüksektir. Çoğunlukla yağ içeren besinlerin içinde bulunur. E vitamini suda çözünmeyen bir vitamindir. Bu sebeple karaciğerde ve vücut yağlarında depolanabilir. E vitamini içeren bitkisel yağlar kızartmada kullanılırken bir miktar e vitamini kaybeder ve bu miktar zaman geçtikçe artar.
İşlevleri
Vitamin E' nin antioksidant özelliği vardır böylece oksidasyona uğrayan bileşiklerin oksitlenmesini engeller. Bu özelliği ile A vitamininin organizmada ki etkisini artırır ve karaciğerde depo edilmesine yardımcı olur.
Bebeklerde ödem ve aneminin önlenmesinde etkilidir.
Gözde güneş ışınlarının olumsuz etkisini azaltarak katarakt oluşumunu geciktirir.
Kaslarda zayıflama ve kas yorgunluğunun olmasını önler.
Prostoglandinlerin öncüleri olan çoklu doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önleyerek peptik ülser riskini azaltır. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını önleyen prostoglandinlerin sentezini artırarak kanın akıcılığına yardımcı olur. Böylece çoğunlukla damar tıkanıklığı nedeniyle meydana gelen kısırlık riskini azlatır.
Bazı zaralı meddeleri ve etmenleri etkisiz hale getirirek kanser oluşum riskini azaltır.
Hücre zarının dayanıklılığını arttırır ve normal göervini yapmasına yardımcı olur.
Ciltdeki kırışıkları giderir, cildin nem dengesinin sağlar ve cildin yenilenme hızının artırır.
E Vitamini Yetersizliği
Günlük yiyeceklerle yeterli miktarda alındığından insanlarda yetersizliği görülmemektedir.
Ancak kırmızı kan hücrelerinin peroksitle hemolizi ile oluşan hemolitik anemi nadiren görülen yetersizlik belirtilerindendir.
GEREKSİNİMİ
Günlük E vitamini gereksinimi 10-30 mg dır. Yapılan çalışmalarda mamalarla beslenen çocuklarda anne sütü ile beslenen çocuklara göre kan tokoferol oranlarının daha düşük olduğu görülmüştür. Emilme bozukluğu durumlarında ( steatore vb) alınan vitaminin emilme oranı düşmektedir ve bu gibi durumlara ilave olarak kalp hastalığı ve kanser riski taşıyanlar, diyabet hastaları ve yaşlılarda takviye olarak alımının olumlu etkileri vardır.
Kaynakları
Yağlı Tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar
Sert kabuklu meyveler ( Fındık, Ceviz vb.)

Tahıl taneleri
Kuru baklagiller
Yeşil yapraklı bitkiler
Et
yumurta
balık
margarin
tereyağı
karaciğer
Komentáře