KARACİĞER YAĞLANMASI
- Tanu Yalçın GÖKLER
- Jan 25, 2021
- 1 min read
Karaciğer de normal yağ oranının %10 un üzerinde olması ve artması durumuna karaciğer yağlanması denir.Yağlanan karaciğerde biriken lipitlerin çoğu trigliseridlerdir.
Alkole bağlı karaciğer yağlanması, yağ metabolizmasında ki bozukluklara bağlı karaciğer yağlanması ve gebeliğe bağlı olarak gelişen karaciğer yağlanması görülebilmektedir.
BELİRTİLERİ
Vücut ağırlığında azalma
Diyare (ishal)
Ayaklarda ödem
Kuru cilt (ciltte pullanma )
Anemi
Düşük serum albumini
Sarılık
KARACİĞER YAĞLANMASI NEDEN OLUŞUR ?
Karaciğer, vücutta yağ metabolizmasında önemli görevlere sahip olan bir organdır. Çalışma düzeni ve enzim dengeleri çeşitli nedenlere bağlı olarak bozulduğunda karaciğer yağlanmaya ve büyümeye başlar. Bu durumun gelişiminde rol oynayan sebeplerin başında başında sağlıksız beslenme yer almaktadır. Gün içerisinde tüketilen besin türleri, günlük alınan yağ miktarı, öğün aralıkları ve yapılan öğünler ile uyku vakitleri arasındaki süreler gibi beslenmeye ilişkin pek çok faktör sağlıklı ve dengeli bir şekilde ayarlanmadığında karaciğer yağlanmasının gelişme ihtimali oldukça yükselir. Bunun haricinde karaciğer yağlanması oluşumunda risk faktörü olan etkenler şunlardır:
Obezite
Alkol ve sigara kullanımı
Hızlı kilo alıp verme
Sürekli kullanılan bazı ilaçlar
Hareketsiz yaşam
Düzensiz yaşam tarzı
Yüksek kolesterol
İnsülin direnci ve diyabet hastalığı
Toksin içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi
Gebelik
TANI
Kan değerlerinden ALT (normal değer: 40 U/L ) ve AST ( normal değer :37U/L ) yüksek çıkması karaciğer yağlanması olduğunu gösterir. Karaciğer ultrasonu ile de teşhis konulmaktadır.
TEDAVİSİ
Karaciğer yağlanması tanısı olan hasta, ideal kilosunun üzerinde ya da obez ise düzenli diyetisyen kontrolünde diyete ve egzersize başlaması gerekmektedir. Hiperlipidemisi olan hastaların kan lipidlerini dengeleyici ilaç ve diyet tedavisi uygulanmalıdır.
Comments